House 0751, Paarl

House 0751, Paarl

In the 1940’s no one ever thought that this house would completely challenge the social status of its time. Consisting of a kitchen for the wife/woman, lounge for the husband and cellular rooms where children could be seen and not heard. Modern society completely lives the opposite to this, and spaces should reflect our living conditions. Conceptually every room needs to intersect the other. Changing the rooms was like inserting a large rectangular hollow tube, sized 4.5mx3m in to the long axis of the house, removing everything within the tube and retracting it. Left with a volume of open spaces, intersected with the memory of walls, the clearing made way for reprogramming – except, it was rather refurnishing. Every room function; lounge, dining and kitchen remained where it had been, only with modification to its layout. Breathing new life into this old house was like resurrection from the grave. A new lease of life through architectural intervention.